L’independentisme torna a guanyar amb un total de 1.589 vots entre ERC, JuntsxCat, CUP i PDeCat.
Unes eleccions en plena pandèmia del coronavirus que han obtingut la participació més baixa de la història: a l’Ametlla de Mar ha estat del 53,09% del cens, un 33,21 % menys que el 2017.
Poc més de la meitat de caleres i caleros han anat a votar aquest diumenge, en una jornada electoral que s’ha desenvolupat sense incidències, però marcada sobretot per unes mesures de seguretat sanitàries inèdites i per la poca participació. Una davallada molt similar a la registrada a tota Catalunya, que ha estat del 53,42 %.
En termes generals, 2 de cada 3 caleros han tornat a escollir una opció independentista. El partit guanyador ha estat Esquerra Republicana que ha obtingut 762 vots. JuntsxCat ha quedat en segona posició amb 651 vots, la CUP en cinquena, amb 132 vots i el PDeCAT, en novena, amb 44. Cada formació política però, ha obtingut menys nombre de vots que el 2017.
Jordi Gaseni és alcalde de l’Ametlla de Mar i portaveu d’ERC.
Eva del Amo és portaveu de Junts.
A l’altra banda, el bloc constitucionalista ha registrat un augment del PSC amb 319 vots, que ha quedat com a tercera força més votada al municipi. Vox també ha aconseguit fer-se el seu lloc al municipi, en quarta posició amb 147 vots, mentre que C’s i el PP han obtingut un important retrocés, situant-se en setena i vuitena posició, amb 64 i 64 vots respectivament.
Xavi de la Fuente és el representant local del PSC.
Pel que fa a En Comú Podem ha reduït lleugerament els suports al municipi i se situa com a sisena força amb 89 vots. La nova formació SOM Terres de l’Ebre també ha aconseguit fer-se un lloc al municipi amb 23 vots.
Ferran Martínez és el responsable d’En Comú Podem.
Es poden consultar els resultats a: www.ametllamar.cat/eleccions14F
Per últim, amb relació al vot per correu, 207 persones residents a l’Ametlla de Mar van votar per Correus.
PSC i ERC empaten en unes eleccions en què l’independentisme supera el 50% dels vots
Els resultats generals de les eleccions al Parlament de Catalunya el 14 de febrer deixen un escenari mai vist fins ara: un empat a escons entre els dos primers partits. El PSC i ERC han aconseguit 33 diputats a la cambra catalana, amb una diferència mínima respecte al Junts de Laura Borràs, que n’ha aconseguit 32. Tant el socialista Salvador Illa com el republicà Pere Aragonès assumeixen la presidència i, de fet, han anunciat que es presentaran a la investidura.
Un altre dels titulars l’ha donat Vox, que entra amb molta força al Parlament. La formació d’ultradreta ha aconseguit 11 escons, se situa com a quarta força i supera la resta de formacions polítiques que ja tenien representació a la cambra catalana.
En el repartiment d’escons els segueixen la CUP, que ha més que doblat els diputats que tenia fins ara (n’ha aconseguit nou), i En Comú Podem, que manté els vuit que ja tenia. L’altre gran titular de la jornada és la forta davallada de Ciutadans, partit que amb Inés Arrimadas al capdavant va guanyar les darreres eleccions a Catalunya, les del 2017, amb 36 diputats. En aquesta contesa electoral n’ha perdut 30 i es queda tan sols amb sis. El partit taronja només supera el PP, que en perd un i n’assoleix tres.
L’altra incògnita d’aquests comicis era l’entrada o no del PDeCAT d’Àngels Chacón al Parlament. Finalment, els demòcrates no han aconseguit cap diputat i, malgrat haver heretat els drets electorals de Junts per Catalunya, s’han quedat sense representació a la cambra catalana.