Es tracta d’un acord dels científics, pescadors i l’administració per afavorir la regeneració del fons marí i la recuperació d’espècies i així adaptar-se a les exigències de la Unió Europea i que els pescadors no vegin disminuir els seus dies de pesca. Pel cas de la flota calera, serà una zona vedada d’uns 40 km2.
L’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) i l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC), han elaborat un informe, remès per la Secretaria General de Pesca a la Comissió Europea, que proposa el tancament de18 zones, des del Golf de Roses fins al Delta de l’Ebre. En total uns 400 km² del litoral català.
L’acord s’emmarca dins les exigències de la Unió Europea, sobre la pesca d’arrossegament i de fondària, que l’any 2020 va elaborar un Pla multianual per a la pesca de demersals al Mediterrani Occidental. Malgrat que aquest pla proposava la reducció progressiva dels dies de pesca, Catalunya creu més convenient fer un tancament per zones per facilitar la regeneració del fons marí i la recuperació de les espècies i així poder recuperar la normalitat de cara a l’any 2022.
Concretament, al litoral tarragoní hi haurà sis tancats, un d’ells davant la costa de l’Ametlla de Mar i l’Ampolla, que tindrà uns 40 km2. En aquesta zona, estarà prohibida la pesca d’espècies com el lluç, el rap, la gamba o l’escamarlà, és a dir, pesca de demersals. Ni l’arrossegament, ni el tresmall, ni el palangre podran pescar en aquestes zones. Miquel Brull és el patró Major de la Confraria de l’Ametlla de Mar.
Als pescadors catalans els preocupa que, tot i amb aquest tancament tan gran, Europa mantingui la reducció dels dies de pesca de cara al 2022. Una qüestió que, segons Brull, el govern espanyol ha negociat molt malament i assegura que si se sumen altres exigències, com la reducció de les malla de les xarxes, el sector finalment no sortirà rentable.
D’aquesta manera, de moment, queda a l’aire quina serà la decisió final de la Unió Europea en un sector, que ara mateix, ja està molt tocat.