El Parlament acorda deixar en mans dels ajuntaments el topall dels habitatges d’ús turístic

ERC i PSC han acordat modificar la regulació dels pisos turístics per tal que siguin els ajuntaments els qui decideixin si estableixen un topall o no. I reduir de 262 a 140 els municipis on s’aplicarà la nova llicència necessària per tenir un HUT, salvant així l’aprovació del decret al Parlament a canvi de modificar-ne el contingut al març

El Parlament va avalar aquest dimecres el decret del Govern que regula els pisos turístics amb els vots a favor d’ERC, PSC, Comuns i CUP. En canvi, Junts, Cs, Vox i PPC hi van votar en contra. La cambra catalana també va aprovar que es tramiti com a projecte de llei per poder fer modificacions. Serà en aquest tràmit parlamentari quan PSC i ERC s’han compromès a introduir els canvis pactats abans que acabi el març. Eva del Amo, alcaldessa de l’Ametlla de Mar, es mostra satisfeta amb la nova mesura acordada al Parlament.

Segons l’acord entre ERC i PSC, s’eliminarà el topall que preveu el decret de 10 habitatges d’ús turístic per 100 habitants i es deixa que siguin els ajuntaments els que decideixin sobre la necessitat d’establir o no un topall, d’acord amb la seva realitat.

Una altra modificació és que el nou règim de llicència prèvia sigui obligatori als 140 municipis on actualment es considera que hi ha un mercat tens d’habitatge. El decret avalat avui, en canvi, estableix que s’ha d’aplicar a 262 municipis catalans, que són els que tenen una ràtio de pisos turístics de més de 5 per cada 100 habitants.

El pacte entre PSC i ERC manté que la durada de les noves llicències sigui de 5 anys i afegeix que la pròrroga serà “automàtica” sempre que el planejament urbanístic ho permeti.

El text pactat preveu que els canvis s’aprovaran abans que acabi el març a través de la tramitació del decret com a projecte de llei.