Una tortuga marina serà alliberada a la platja de Pixavaques en una jornada divulgativa i de conscienciació

La jornada, que tindrà lloc aquest dimarts, 7 de maig, a les 17 h de la tarda, consistirà en l’alliberament de la tortuga i també es faran tallers, una neteja de la platja i un simulacrede rescat d’una tortuga marina pels especialistes del CRAM.

La Fundació CRAM, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, ha organitzat, aquest dimarts, una jornada divulgativa i d’alliberament d’una tortuga marina a la platja de Pixavaques de l’Ametlla de Mar. La jornada s’iniciarà a les 17 h de la tarda i és oberta a tothom, sense inscripció prèvia.

L’alliberament de tortugues és ja una festa popular, amb actes que s’obren al públic, com el d’aquest dimarts a l’Ametlla de Mar, per conscienciar i implicar sobretot els pescadors en el rescat d’aquesta espècie vulnerable de la Mediterrània. I és que la Fundació CRAM és pionera i un referent en la clínica i recuperació d’espècies marines amenaçades com la tortuga Caretta caretta.

Concretament, aquest dimarts s’alliberarà una tortuga d’uns 3 kg que va ser capturada accidentalment en xarxes d’arrossegament d’una embarcació rapitenca i gràcies a la col·laboració dels pescadors es van traslladar a la Fundació CRAM per al seu tractament i recuperació.

A banda del seu alliberament, l’entitat ha preparat una jornada per donar a conèixer les accions de conservació que es duen a terme des de la Fundació i alhora contribuir en la millora del medi ambient amb una neteja popular. De fet, els assistents podran viure de primera mà un simulacre de rescat d’una tortuga marina pels especialistes del CRAM. A més, durant el matí es durà a terme una formació als tècnics municipals.

El responsable de projectes del CRAM, Javier Lera, explica que la jornada s’emmarca dins el projecte Ecomed que es durà al llarg de 2024 i que pretén dissenyar i implementar un programa pilot de capacitació i certificació municipal integral per a l’assistència i gestió de fauna marina protegida a Tarragona.

Les tortugues, en ser capturades a elevades profunditats i pujar ràpidament a la superfície, poden patir un accident de descompressió que pot arribar a ser letal sense l’atenció clínica adequada. La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació estableix un protocol per recollir al més aviat possible els exemplars capturats i traslladar-los al centre de recuperació de la Fundació.

El Delta de l’Ebre concentra la majoria de les captures accidentals d’aquests animals, ja que coincideix que hi ha una major densitat d’animals i una flota pesquera més gran. Tot i això, els rescats es produeixen en tot el litoral català.