Es presenten vuit projectes per invertir els més de 2 MEUR dels Fons de Transició Nuclear

Comparteix

Elsprojectes estan relacionats amb la millora de l’estalvi i gestió energètica en edificis i instal·lacions municipals.

L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ingressarà 2.009.410 € a través del Fons de Transició Nuclear corresponent a l’any 2023. Per aquest motiu, el consistori ha presentat un total de vuit projectes d’estalvi i gestió energètica en edificis i instal·lacions municipals.

Com a zona de planificació Penta I, l’ingrés previst per l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar de l’impost de 2023 i del qual ja s’han ingressat 174.000 €, acabarà sent d’un total de 2.009.410 €; un import que s’haurà d’invertir posteriorment en projectes que es destinin a actuacions directament relacionades amb la promoció econòmica, la generació de llocs de treball o la transició energètica.

Un dels projectes, que ja s’ha dut a terme, és el de millora energètica de l’Escola Sant Jordi, que ha consistit en renovar tots els tancaments i finestres del centre per un import de 150.558 €. Un altre dels projectes fa referència també a la substitució de tancaments, finestres i aïllaments, i instal·lació d’aires condicionats, en aquest cas a l’edifici de l’Ajuntament i a la Llar d’Infants Municipal Xerinola. I també a la realització d’una auditoria energètica al CEM i a la implantació de les mesures recollides a l’auditoria, amb un pressupost de 622.000 €.

A més també s’ha presentat un projecte relacionat amb l’Escola Sant Jordi consistent en la instal·lació d’una caldera de biomassa, de la qual es finançaran 142.624 del total dels 262.000 € que val, la resta dels quals estan subvencionats per la Diputació de Tarragona.

Un quart projecte pretén instal·lar plaques fotovoltaiques en edificis municipals com l’Escola Sant Jordi i el Mercat Municipal, i més de les existents a la nau de la brigada municipal i el CEM la Cala, amb un import de 483.703 €, sobre els 588.196 del cost total del projecte.

Entre els projectes presentats n’hi ha un que fa esment a la gestió i reaprofitament de la biomassa i l’aigua. Aquest projecte pretén millorar la selecció dels residus verds i vegetals habilitant un centre de valorització de la biomassa per convertir-la en estella de calderes, mulching, biochart o compost entre altres, bonificant als veïns i professionals que dipositin les restes i eliminant despeses de transport i recollida, tal com marca l’estratègia catalana de la bioeconomia 2030. El projecte també contempla habilitar un sistema de reaprofitament d’aigua depurada, tot plegat, amb un cost de 285.000 €.

També es contempla un projecte de mobilitat elèctrica amb l’adquisició de vehicles elèctrics per a la brigada municipal i altres departaments i punts de càrrega per a vehicles elèctrics amb un cost de 220.000 €. També la redacció d’un Pla Energètic que estudiï com gestionar tots els projectes i recursos energètics municipals amb 55.000 €. I per últim, la creació de la figura d’un gestor energètic que porti el control de tots els edificis i recursos energètics municipals amb 50.000 €.

Xavier de la Fuente, regidor de Planificació Estratègica, considera que s’ha d’aprofitar l’oportunitat per posar en marxa un canvi de gestió energètica que no es podria fer amb recursos propis.

Recordem que amb la finalitat de promoure actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica de les zones afectades per l’impacte ambiental de la producció d’energia elèctrica nuclear, l’any 2020 es van crear el Fons de Transició Nuclear, amb la Llei 5/2020, del 29 d’abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, que grava amb un 50% els seus ingressos relacionats amb les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d’energia elèctrica d’origen nuclear.

Els projectes presentats pels ajuntaments, per tal de poder aconseguir aquestes subvencions, han de justificar que es destinen a actuacions directament relacionades amb la promoció econòmica, la generació de llocs de treball o la transició energètica.

Comparteix