Amb aquest tipus de projectes, l’Institut d’Ornitologia de Catalunya estudia la biodiversitat amb l’objectiu de poder gestionar les polítiques de conservació dels ocells.
L’Institut d’Ornitologia de Catalunya va instal·lar, aquest divendres, una gravadora automàtica al terrat de l’Ajuntament per fer un seguiment de la migració nocturna dels ocells. Es tracta d’un projecte de ciència ciutadana, d’àmbit internacional, que permet, amb l’ajuda dels ciutadans, recopilar informació per poder gestionar les polítiques de conservació dels ocells.
Ja fa dos anys, que l’entitat enregistra aquests sons a un terrat d’un veí calero, però ara ja no disposa d’aquest espai, per això ha demanat instal·lar la gravadora al terrat del consistori.
Durant una gravació nocturna i a través de les vocalitzacions dels ocells, els experts poden saber quines espècies hi ha al municipi, ja siguin migratòries o autòctones.
L’Ametlla de Mar, per la seva situació geogràfica, a prop de la costa i del Delta de l’Ebre, és una zona molt interessant per on passen infinites espècies com falciots pàl·lids, limícoles, bernats, flamencs, bitons, entre d’altres. Així ho explica el responsable de l’àrea de formació i divulgació de l’ICO, Xavier Riera, que remarca la importància dels projectes de ciència ciutadana.
D’aquesta manera, l’Ajuntament contribueix i participa en un projecte d’estudi de la biodiversitat, no només a nivell local sinó a nivell internacional. El tècnic de Medi Ambient, Xavier Solé, comenta que és important participar en aquests tipus de projectes per conservar el medi.
La gravació de NOCMIG (nocturnal migration), des del Delta Birding Festival, està rebent força atenció a Catalunya i actualment hi ha 5 estacions. El NOCMIG va néixer al EEUU com a resposta al fet que hi ha una major quantitat de passeriformes americans que produeixen vocalitzacions nocturnes que els seus homòlegs europeus. Les dades de NOCMIG es poden trobar a la plataforma holandesa ‘Trektellen’.