Desestimen la instal·lació d’una planta fotovoltaica que evacuava energia pel terme de l’Ametlla de Mar

Comparteix

Ara, i després de veure els estudis, el resultat de les consultes efectuades i els informes rebuts, entre altres, la Ponència ha formulat la declaració d’impacte ambiental amb caràcter desfavorable.

La Ponència d’Energies Renovables ha desestimat la declaració d’impacte ambiental de la planta fotovoltaica ‘Tirasol 1’ de 49,79 MW que travessa la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre i el Baix Camp pels potencials impactes que pot tenir envers diverses espècies protegides com l’àliga cuabarrada, així com per l’afectació de sòls agrícoles. D’aquesta manera es rectifica l’acord aprovat el juliol del 2023, el qual contenia un “error de fet”.

L’emplaçament projectat per a la central ‘Tirasol 1’ és de 40,79 MW a Tivissa (Ribera d’Ebre), amb una superfície prevista de 77,3 hectàrees, així com la seva infraestructura d’evacuació, línies soterrades a Rasquera i la línia aèria d’alta tensió als termes municipals de Rasquera, Tivissa i l’Ametlla de Mar, la Plana Sant Jordi Ametlla i la línia aèria d’alta tensió als termes municipals de l’Ametlla de Mar i de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

La Ponència d’Energies Renovables va aprovar l’acord sobre la declaració d’impacte ambiental del projecte promogut per l’empresa Centauri Energías Fotovoltaicas, SL, el 19 de juliol del 2023. Una decisió que es va fer sense tenir en compte un informe tramitat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre a principis d’any. Ara, i després de veure els estudis, el resultat de les consultes efectuades i els informes rebuts, entre altres, la Ponència ha formulat la declaració d’impacte ambiental amb caràcter desfavorable.

Segons han publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), la decisió es pren motivada per “l’afectació al connector biològic entre els espais Xarxa Natura 2000 de la Serres de Cardó –el Boix i de Tivissa – Vandellòs – Llaberia, pels potencials impactes directament a espècies de la fauna que són objecte prioritari de conservació i que es troben en perill d’extinció, com l’àliga cuabarrada, i per l’afectació de sòls agrícoles de classe de capacitat agrològica II”.

Comparteix