Un grup de veïns vol que Tres Cales sigui una Entitat Municipal Descentralitzada

Comparteix

En un comunicat expliquen que havent passat per l’Ajuntament vuit consistoris diferents de diversa ideologia des de la dècada dels 90, no han aconseguit solucionar els problemes.

Un grup de veïns de la Urbanització Tres Cales de l’Ametlla de Mar es vol constituir com a grup promotor d’un procés de constitució d’una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), per l’abandonament municipal i la manca de serveis.

Segons un comunicat públic, l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar no atén les necessitats bàsiques de la urbanització i tampoc se la té en compte a l’hora d’organitzar activitats lúdiques en aquest nucli residencial situat a poc més de 2 quilòmetres del nucli urbà, amb més de 2.000 habitatges i amb 1.233 ciutadans censats, sempre segons les seves informacions.

El comunicat explica que havent passat per l’Ajuntament vuit consistoris diferents de diversa ideologia des de la dècada dels 90, no han aconseguit solucionar problemes com la deficiència del servei de recollida d’escombraries i vegetals, neteja de zones verdes o carrers, o problemes d’infraestructures com la manca de clavegueram, canalització d’aigües pluvials o la millora dels accessos a diferents parts de la urbanització, que el 60% dels carrers estan plens de forats i pendents de reasfaltar o que cal revisar tota la senyalització urbanística de la Urbanització i repintar tot el que sigui necessari.

Antonio Massanés, un dels veïns promotors de la iniciativa explica que ja són molts anys acumulant greuges i que al darrere no hi ha cap interès polític.

A més, afegeixen el risc d’incendis per l’estat dels barrancs o la manca d’informació en cas de risc nuclear per la proximitat de la Central Nuclear Vandellòs II.

En el comunicat, aquest grup de veïns reivindica que no hi ha parcs públics, transport públic interior de la Urbanització, transport públic al poble, parcs infantils o Centre Social amb servei de Bar.

El grup de veïns demana també al consistori que faci complir la Normativa municipal en totes les parcel·les sense construcció, el control de les noves obres, reformes, abocaments d’enderrocs, abocaments de piscines, i que es regularitzi el problema urbanístic dels veïns que viuen en la Fase 2.

El grup de veïns també proposa a l’Ajuntament que veïns de la urbanització qualificats, amb experiència empresarial, tant en l’àmbit públic com privat, estan disposats a dedicar el seu temps lliure treballant en la Gestió de l’EMD a cost zero per a l’Ajuntament, fins a aconseguir revertir aquesta situació. I tot, tal com diu Oriol Caralt, un altre dels veïns implicats, amb l’objectiu d’aconseguir una millor urbanització.

Una Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) és el nom que rep a Catalunya l’entitat local menor o entitat d’àmbit territorial inferior al municipi. Consistent en un o més nuclis de població sense ajuntament propi que es regeixen conjuntament per una junta de veïns, al capdavant de la qual hi ha un president. Normalment, les EMD corresponen a antics municipis que d’aquesta manera recuperen una part de la seva autonomia perduda, o a nuclis de població de prou entitat dins de municipis extensos.

Les entitats municipals descentralitzades tenen les competències següents: vigilància dels béns públics, conservació i administració del patrimoni i dels béns comunals, enllumenat públic i neteja viària, execució d’obres i serveis de la competència municipal d’interès exclusiu per a l’entitat, ordenació del trànsit, parcs i jardins, patrimoni artístic i activitats culturals i esportives.

La creació d’entitats municipals descentralitzades ha de ser acordada per decret de la Generalitat, després de seguir el procediment establert per la legislació de règim local, en el qual són essencials la consulta a la població afectada i a l’ajuntament del municipi.

Comparteix