Els aiguats de dissabte causen greus desperfectes a l’Ametlla de Mar

Talls de camins i carreteres, barrancs desbordats, inundacions i imatges de la força de l’aigua de gran impacte visual es van poder veure dissabte al municipi.

L’Ametlla de Mar comença a recuperar la normalitat després dels aiguats intensos. Una forta precipitació de prop de 100 l/m2 va provocar, dissabte, greus danys materials al municipi, sense lamentar-ne cap de personal. Entre aquest diumenge i aquest dilluns s’han fet les primeres actuacions d’emergència, però encara hi ha desperfectes sobretot a platges i barrancs.

Els efectes de l’aigua han estat múltiples: camins i carrers amb l’asfalt aixecat, com el que es va produir a la carretera interior entre el nucli urbà i les Tres Cales, la qual encara es troba tallada, a hores d’ara. Platges pràcticament desaparegudes com la de Pixavaques, l’Estany Tort, Sant Jordi, Torrent del Pi, i barrancs desbordats especialment el de Santes Creus i l’Estany.

La carretera N-340 va estar tallada durant unes hores, les urbanitzacions de Tres Cales, Calafat i Sant Jordi aïllades per les inundacions dels accessos, i diversos carrers del nucli urbà com el carrer Major o la zona de la plaça Catalunya es van haver de tallar al trànsit.

Els serveis d’emergències van haver de fer infinitat d’actuacions. Només els Bombers en van fer una quarantena i el SUM i la Policia Local una trentena, de les quals una desena van ser rescats de vehicles o persones atrapades a les rieres.

Els aiguats també van provocar l’esllavissada d’un mur de contenció en un edifici de pisos del carrer Cala Pepo, que va bloquejar l’accés al pàrquing. L’Ajuntament va desallotjar els habitants durant unes hores fins que els serveis municipals van comprovar l’estat estructural de l’edifici i els veïns van poder tornar a casa. A la vegada que es van retirar les pedres, producte de l’esllavissada.

També van patir inundacions la cuina del bar del CEM La Cala, la Llar d’Infants Xerinola, Escola Sant Jordi, el Centre d’Interpretació de la Pesca i les Fortificacions, que han necessitat de l’actuació de la brigada municipal durant el cap de setmana, deixant els equipaments preparats per iniciar l’activitat aquest dilluns amb normalitat.

Al llarg del dilluns, els serveis tècnics municipals estan fent una avaluació de tots els danys causats amb l’objectiu de prioritzar les actuacions més urgents i mirar d’aconseguir algun tipus d’ajut per part de les administracions.

Eva del Amo és l’alcaldessa de l’Ametlla de Mar.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la setmana passada van caure en sis dies de pluja 245 litres i en tot el mes de setembre més de 300.