El servei d’higiene dental del CAP de l’Ametlla de Mar es dona a conèixer

La seva funció és fer activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental, així com fer el seguiment i tractament preventiu de càries i patologies periodontals de baixa complexitat , a infants i embarassades.

Ja fa un any i mig que el Departament de Salut va incorporar la figura de l’higienista dental en tots els equips d’atenció primària de Catalunya, entre ells el de l’Ametlla de Mar. La seva funció és principalment fer activitats de prevenció i tractament de la salut bucodental en embarassades i infants.

Els higienistes dentals s’integren a les unitats d’odontologia, que fins ara comptaven amb odontòlegs i tècnics en cures auxiliars d’infermeria, de manera que s’amplia la cartera de serveis augmentant les activitats preventives adreçades a la comunitat i millorant el seguiment de les malalties bucodentals en grups de risc.

En una primera fase, el servei s’adreça als infants de fins a 15 anys i dones embarassades, però a curt termini, es vol arribar a població amb discapacitat, pacients que segueixin determinats tractaments sanitaris, com ara oncològics, i persones en risc de vulnerabilitat socioeconòmica, amb l’objectiu final d’arribar a tota la ciutadania.

La bucodental del CAP de l’Ametlla, Sònia Galán, remarca que hi ha molta gent que té desconeixença d’aquest servei.

La seva funció és fer activitats de prevenció i promoció de la salut bucodental, així com fer el seguiment i tractament preventiu de càries i patologies periodontals de baixa complexitat. També es fan tasques a la comunitat, a través de xerrades obertes a tots els públics. De fet, a l’Escola Sant Jordi, l’odontòleg i l’higienista revisen la boca als infants d’I4, 1r i 6è de Primària i els fan una explicació dels hàbits saludables.

Per accedir a la higienista, el pacient ha de passar prèviament per l’odontòleg del CAP, que és qui els deriva al servei.