L’Ametlla de Mar acull un taller adreçat a pescadors artesanals de tonyina

El taller va tenir lloc aquest dijous a les 16 h de la tarda a la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar.

A Catalunya hi ha 117 embarcacions de pesca artesanal que poden pescar tonyina roja, amb una quota assignada de 57 tones.

Aquesta setmana comencen a tres ports del litoral català els tallers adreçats a pescadors artesanals de tonyina per millorar la pesca i la manipulació d’aquest peix, amb l’objectiu de millorar-ne la comercialització. Es faran als ports de l’Ametlla de Mar, Vilanova i la Geltrú i Sant Feliu de Guíxols, comptaran amb una part teòrica i una de pràctica i pretén impulsar una millora en la pesca i la manipulació d’aquest producte.

El primer taller s’ha fet aquest dijous 3 d’octubre al port de l’Ametlla de Mar; el segon serà el divendres 4 d’octubre, al port de Vilanova i la Geltrú, i l’últim tindrà lloc el dissabte 5 d’octubre, al port de Sant Feliu de Guíxols.

Els tallers són fruit d’un projecte de cooperació dels cinc grups d’acció local pesquers de Catalunya i les Federacions Territorials de Confraries de Pescadors de Barcelona, Girona i Tarragona, subvencionat i impulsat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Tots els tallers compten amb la participació de les confraries de pescadors d’aquests territoris.

A Catalunya hi ha 117 embarcacions de pesca artesanal que poden pescar tonyina roja, amb una quota assignada de 57 tones.

Itziar Segarra és la subdirectora general de Pesca i Aqüicultura de la Generalitat.

La jornada té una part teòrica dividida en quatre parts, en les quals es parla de la cooperació en la pesca de la tonyina vermella, la marca col·lectiva de la pesca artesanal de tonyina, el monitoratge de l’impacte ambiental d’aquesta pràctica i, finalment, l’ecocertificat i les implicacions i les obligacions de tenir-lo.

Els tres reptes del projecte són ajudar els pescadors artesanals de tonyina a obtenir la certificació MSC, un distintiu internacional de sostenibilitat, utilitzar les millors pràctiques possibles perquè el producte arribi a port amb la màxima qualitat i trobar un canal de comercialització on-line que permeti obrir el producte a nous mercats.

La jornada es clou amb una sessió pràctica que compta amb un expert a bord per mostrar tècniques de maneig, com ara la de l’ikejime.