Detectada a la zona la gírgola de l’olivera, un bolet tòxic que cal evitar collir


Pot produir forts trastorns gastrointestinals, que es manifesten amb vòmits, vertigen, dolors abdominals, pèrdua del coneixement i distensió muscular.

Sembla que serà un bon any de rovelló. Les abundants puges a la zona durant el mes de setembre han elevat les expectatives dels rovellonaires i aficionats a collir bolets d’altres espècies. Aquest any, però, s’haurà d’anar amb compte donat que prolifera l’anomenada gírgola de l’olivera, un bolet tòxic.

La gírgola de l’olivera viu en soques i arrels d’oliveres, però també d’altres arbres i arbusts planifolis, com ara alzines, suros, roures o aladerns. Fructifica ara a la tardor, generalment formant flotes, però també en forma aïllada.

Aquest bolet pot produir forts trastorns gastrointestinals, que es manifesten amb vòmits, vertigen, dolors abdominals, pèrdua del coneixement i distensió muscular, i fins i tot s’han produït efectes més greus, com la mort, depenent de la quantitat ingerida.

És un bolet de la família de les tricolomatàcies, que es pot trobar en regions mediterrànies, de barret poc o molt en forma d’embut, sec i setinat, de color groc ataronjat, d’entre 10 i 14 cm de diàmetre. Té les làmines compactes i decurrents, que en la foscor emeten una fosforescència verdosa. El peu sol ser excèntric, massís i afuat. La carn fa olor d’oli ranci.

Pot ser confós amb els rossinyols, però sol ser més gros.