L’entitat ecologista ha aprofitat el 35è aniversari de l’accident de la Central Nuclear Vandellòs I per denunciar que al sud de Catalunya hi haurà 4 ATI (Magatzem Temporal Individualitzat) en una distància de 45 km, on es concentraran més de la meitat dels residus radioactius de tot l’Estat.
El passat dissabte 19 d’octubre es va complir el 35è aniversari de l’accident de la Central Nuclear Vandellòs I, que va afectar a la refrigeració del reactor i a diversos sistemes de seguretat de la central nuclear. Amb motiu de l’efemèride, Ecologistes en Acció vol denunciar que el sud de Catalunya emmagatzemarà la més gran concentració de residus radioactius de l’Estat.
El 7è Pla de Residus d’ENRESA (Empresa Nacional de Residus) ja no contempla un magatzem centralitzat que s’estava construint a la província de Cuenca , amb la qual cosa els 123.500 m3 de residus de baixa activitat i els 10.400 d’alta activitat que s’han generat fins ara, més els que es generaran en el futur fins a l’any 2035, data en què està previst que deixi de funcionar l’última central nuclear de l’Estat, han de romandre a les instal·lacions de cada Central. Tenint en compte que només el 2023 es van generar 667 m³ de residus radioactius, la necessitat de magatzematge en ATI (Magatzem Temporal Individualitzat) cada cop es farà més gran.
En el cas del sud de Catalunya les C.N d’Ascó ja hi ha autoritzats 2 ATI, Vandellòs II en tindrà 1 i Vandellòs I al 2018 rebrà els residus que en el seu dia van enviar a França i ara, ens els tornen un cop extret el plutoni que contenien. En total, 4 ATI en una distància de 45 km, on es concentraran més de la meitat dels residus radioactius de tot l’Estat.
Ecologistes en Acció denunciem que aquests residus radioactius romandran a les comarques del sud de Catalunya un mínim de 50 anys fins que no s’hagi construït el magatzem geològic en profunditat previst per ENRESA per l’any 2073, la qual cosa representa un greu perill per la salut i la seguretat de les persones, dels animals i del medi ambient, en general, perquè exposa a possibles fuites radioactives, atemptats a les centrals nuclears, fenòmens meteorològics o terratrèmols.
Amb tot, l’entitat ecologista explica que 7è Pla de Residus és una mostra clara que l’energia nuclear és cara, bruta i perillosa i que els reactors que encara funcionen s’haurien de desmantellar com més aviat millor sense esperar la data de 2035.