Es tracta d’una iniciativa de ciència ciutadana, d’exploració i registre de la biodiversitat marina del litoral, que ha aconseguit documentar espècies tropicals i subtropicals observades per primer cop a la costa catalana.
El Centre d’Interpretació de la Pesca acollirà, aquest dissabte 9 de novembre a les 12 h, la Festa del Voluntariat per posar el punt final a la BioMARató 2024. Es tracta d’un esdeveniment de ciència ciutadana, coordinat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM), que uneix entusiastes del mar i la fotografia subaquàtica en una amistosa competició per documentar la biodiversitat al llarg de la costa catalana.
L’estrella de mar púrpura (Ophidiaster ophidianus), la floració seba (Cymodocea nodosa) o el tauró peregrí (Cetorhinus maximus) són algunes de les espècies difícils de veure que s’han observat a la costa de l’Ametlla de Mar, gràcies a aquest esdeveniment, que s’ha celebrat entre el 6 de maig i el 15 d’octubre. Durant aquests dies, al voltant de 500 científics, experts i aficionats han compartit i interactuat per identificar espècies capturades a través de la plataforma MINKA.
Enguany s’ha celebrat la quarta edició que ha assolit un rècord de registre amb 91.211 observacions i 1.731 espècies censades a la costa catalana. Entre elles hi ha espècies invasores que mai s’havien vist a la costa catalana, com el cuc de foc (Hermodice carunculata) i la ‘vieja’ canaria (Sparisoma cretense). Es tracta d’espècies d’origen tropicals i subtropicals indicadores del canvi climàtic i de l’escalfament del mar.
EL científic de l’Institut de Ciències del Mar, Jaume Piera, explica que és molt senzill col·laborar i remarca que la ciència ciutadana permet que els ciutadans es conscienciïn de la preservació dels ecosistemes.
La de dissabte serà una celebració oberta a tothom per donar a conèixer la iniciativa i per descobrir qui ha destacat en l’exploració i registre de la biodiversitat marina del litoral. Durant la jornada, es reconeixerà la tasca de totes les persones participants i s’entregaran els premis als guanyadors i guanyadores d’enguany.
La BioMARató és possible gràcies a la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS), Anèl·lides – Serveis Ambientals Marins, l’Associació Oceánicos i Plàncton, com a entitats mobilitzadores de la comunitat. Compta amb el finançament dels projectes europeus MINKA, ANERIS, ECS i GUARDEN.