Per la seva banda, Ascó II continua parada després d’una setmana i l’ANAV reconeix que és una “avaria de més calat”.
La central nuclear de Vandellòs II prendrà mesures per fer front al risc sísmic associat a la falla del Camp, molt propera a les instal·lacions. Actualment, la planta atòmica està preparada per resistir una acceleració sísmica de 0,3 G (G és la intensitat del camp gravitatori), i amb les millores plantejades pel CSN s’arribarà als 0,6 G.
L’ANAV preveu una inversió de 3,5 milions d’euros i arriba després d’un estudi sísmic del Consell Nacional de Seguretat (CSN) que alertava que calia fer “millores significatives” a les instal·lacions de Vandellòs. Els informes es van començar a fer de manera periòdica arran de l’accident de Fukushima, al Japó.
Durant les recàrregues previstes pel 2025 i el 2027 s’implementaran aquestes mesures que podran resistir a un sisme que pot passar una vegada cada 14.000 anys, tal com ha explicat el director d’ANAV, Paulo Dominguez.
Domingues ha insistit que es tracta “d’un cas positiu més per operar més enllà de la data prevista” que el govern espanyol ha fixat entre 2030 i 2035.
En un altre ordre de coses, cal recordar que la Central Nuclear AscóII es troba aturada des del dilluns 11 de novembre a causa de la parada automàtica de la unitat II. Encara desconeixen el motiu i els equips tècnics de l’ANAV treballen per esbrinar què ha passat i recuperar el servei al més aviat possible.
L’ANAV també ha confirmat que el ministeri per la Transició Ecològica ha donat l’autorització per executar el Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) de Vandellòs II. Preveuen iniciar les obres l’any vinent i tenir-lo enllestit entre setembre i octubre de 2026. Pel que fa al d’Ascó, estan esperant l’autorització del CSN i volen tenir-lo en funcionament entre març i abril de 2027.