Front comú per frenar la proposta de la Comissió Europea que suposaria la mort de l’arrossegament

La setmana vinent es debatrà una proposta de la Comissió Europea que vol reduir l’activitat de l’arrossegament gairebé el 80 % respecte a l’actualitat, és a dir sortir a pescar només 28 dies a l’any, com a màxim.

Els pescadors caleros s’han mostrat decebuts i resignats davant de la proposta de la Comissió Europea que pretén reduir dràsticament l’activitat de la pesca d’arrossegament, a partir del pròxim 1 de gener. La proposta, que es debatrà al Consell de Ministres Europeus el pròxim 9 i 10 de desembre, vol reduir l’activitat al gairebé 80 % respecte a l’actualitat, és a dir sortir a pescar només 28 dies a l’any, com a màxim.

La notícia de la reducció de dies de pesca ha descol·locat els pescadors de l’Ametlla de Mar, que asseguren que fa molts anys que aguanten restriccions i mesures per garantir la regeneració de la mar i que han fet tot allò que els han demanat des d’Europa, des de 2020 quan es va activar el Pla Plurianual de Pesca al Mediterrani

La proposta, feta pel comissari de pesca sortint, el lituà Virginijus Sinkevičius, concreta que els vaixells de més de 18 metres d’eslora podrien feinejar 28 dies a l’any; 26, els d’entre 12 i 18 o només 20, els de 12 metres.

La mesura afectaria a les flotes del país i del tot el Mediterrani, incloses les flotes franceses i italianes. A més, no significaria només la mort de l’arrossegament, -que compta amb uns 200 vaixells en actiu a Catalunya que aporten el 60% de la facturació del conjunt de les confraries-, sinó que també es veuria perjudicat el comerç, el transport o el turisme.

El patró major de la confraria calera, Miquel Brull, remarca que ara cal anar tots a la una i fer les accions necessàries per intentar frenar la proposta, entre elles fer valdre els estudis científics fets per l’administració catalana que corroboren que s’estan fent les coses ben fetes.

De moment és només una proposta i esperen poder-la negociar; confien que el nou comissari de pesca, el xipriota Costas Kadis, sigui més sensible a les demandes dels països mediterranis i permeti una moratòria per redefinir el metodologia de càlcul de l’estat dels estocs de peix.

Per mostrar la seva disconformitat però, els pescadors volen aturar l’activitat els propers dies 9 i 10 de desembre, coincidint amb els dies que està previst que es debati la mesura a Brussel·les.

Fa quatre anys, des d’Europa es va activar el Pla Plurianual de Pesca al Mediterrani, amb l’objectiu que les espècies tinguessin temps de regenerar-se. Això va significar que els pescadors només podien sortir a pescar un nombre de dies determinats, reduint ja un 40% els dies d’activitat pesquera. El sector fins i tot va ampliar els dies de descans amb vedes de fins a dos mesos i mig.