Pescadors caleros fan sentir la seva veu a Madrid en contra de la proposta europea contra la pesca de l’arrossegament

Una trentena de pescadors caleros, en representació de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar, s’han desplaçat aquest dilluns a Madrid per protestar davant de la seu del Parlament Europeu, per la proposta de la Comissió Europea sobre els dies de pesca al Mediterrani, que vol limitar a un màxim de 27 dies l’any l’activitat d’arrossegament.

Una trentena de pescadors caleros formen part de l’expedició de dos autobusos que ha habilitat, aquest dilluns, la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona, en direcció a Madrid, juntament amb altres pescadors dels ports de la Ràpita, Cambrils i Tarragona.

Els pescadors s’han desplaçat per protestar davant de la seu del Parlament Europeu, per la proposta de la Comissió Europea de reduir en un 66% en el global dels tres països afectats -Espanya, França i Itàlia- i d’un 79% a l’Estat espanyol en particular, els dies de pesca anuals en el sector de l’arrossegament. Els ministres dels 27 països de la Unió Europea es reuneixen aquest dilluns i dimarts a Brussel·les per debatre la mesura.

El Patró Major de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar, Miquel Brull, s’ha desplaçat a Madrid acompanyant els pescadors de la demarcació per protestar davant del que considera el fi, no només de la pesca de l’arrossegament, sinó també de confraries i negocis i activitats complementàries.

Paral·lelament, la Confraria de Pescadors Sant Pere de l’Ametlla de Mar, amb el suport i conjuntament amb l’Ajuntament de la localitat, ha convocat a la resta de pescadors caleros i poble en general, a una concentració que tindrà lloc a les 12 h davant de l’Ajuntament on es llegirà un manifest contrari a la proposta de la Comissió Europea.

Des de l’estat espanyol es considera la proposta “inacceptable” i ja ha avançat que es farà escoltar i traslladarà el seu malestar a la trobada, amb la intenció que l’executiu comunitari presenti solucions alternatives. Perquè la seva pressió sigui més efectiva, l’Estat farà front comú amb Itàlia i França, dos països també en desacord amb la proposta i que junts amenacen de bloquejar l’acord sobre les quotes pesqueres per al 2025 en cas que la Comissió Europea es tanqui en banda.

La proposta impulsada per l’equip de l’anterior comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, el lituà Virginijus Sinkevicius, vol limitar a un màxim de 27 dies l’any l’activitat d’arrossegament. Això suposa una reducció mitjana del 66% en el global dels tres països afectats -Espanya, França i Itàlia- i d’un 79% a l’Estat espanyol en particular. Fins ara, els dies que permetia la Comissió Europea per a la pesca d’arrossegament al Mediterrani eren 130 de mitjana.

Des del sector apunten que la imposició d’aquesta mesura suposaria de facto “una sentència de mort” per aquest tipus de pesca, amb afectacions especialment greus per a Catalunya. Segons dades recollides per les confraries de pescadors, Catalunya suma uns 200 vaixells en actiu que aporten el 60% de la facturació al conjunt de les confraries.

Coincidint amb la reunió dels ministres, també es desplaçaran dimarts a Brussel·les el president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, i diversos patrons, per reunir-se amb el director de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat, Antoni Espanya, i la subdirectora general de Pesca, Aqüicultura i Estructures Pesqueres, Itziar Segarra, que ja s’han desplaçat avui per fer sentir les seves reivindicacions.

El director General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, ha explicat que intentaran frenar com sigui aquesta proposta, que està basada en els resultats d’uns estudis sobre l’estoc pesquer europeu, que no coincideixen amb la realitat dels estocs, almenys a la costa catalana, segons els estudis dels científics de l’ICAT-Mar.

La proposta de la Comissió Europea s’emmarca en el pla plurianual de gestió de les poblacions de peixos, adoptat l’any 2019. En pla incloïa un període transitori de cinc anys, entre 2020 i 2024, que tenia com a objectiu assolir el que s’anomena “rendiment màxim sostenible”, és a dir, que les quantitats màximes que es poden pescar en una població garanteixen que la mida d’una espècia no disminueixi.

Des que s’ha posat en marxa el pla, el sector de l’arrossegament ja ha reduït un 40% els dies d’activitat pesquera. La direcció general de Pesca de la Comissió Europea, apunta que les evidències científiques de què disposa l’executiu demostren que diverses poblacions de peixos -com per exemple el lluç- es troben en una situació “dolenta” i que les mesures que les mesures aplicades fins ara s’han quedat curtes.

Perquè la proposta sigui aprovada -en vota en bloc-, calen els vots a favor d’una majoria qualificada. En cas que Espanya, Itàlia i França es posicionin en contra, tan sols caldria el vot en contra d’un sol estat més perquè el text de la Comissió descarrilés, ja que per rebutjar una proposta per majoria qualificada es necessiten un mínim de quatre estats que sumin almenys un 35% de la població total de la Unió.