L’alcaldessa Eva del Amo va participar en una ponència que portava el nom d’“Anàlisi Governamental de l’Impacte del Decret Llei 3/2023 en els Municipis”.
L’alcaldessa Eva del Amo en representació de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar va participar dimarts en un intens debat sobre el present i el futur dels habitatges d’ús turístic (HUTs) i dels apartaments turístics, en el marc de les XI Jornades de Turisme organitzades per l’Associació d’Apartaments Turístics de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre (AAT) que va tenir lloc a la Sala Harvard del PortAventura Convention Centre.
L’acte va reunir professionals, institucions i experts per analitzar els reptes i oportunitats del sector, compartir coneixement i entendre cap a on va el sector en un moment crucial per al model turístic.
Eva del Amo va participar en una ponència que portava el nom d’“Anàlisi Governamental de l’Impacte del Decret Llei 3/2023 en els Municipis”, amb la participació de Pere Granados, alcalde i president del Patronat de Turisme de Salou. Els participants van exposar la necessitat d’adaptar la normativa a la realitat de cada municipi, destacant tant el paper clau dels HUTs en l’economia turística, com els reptes que suposa l’excés de regulacions. També van debatre sobre les dificultats d’implementació d’aquest decret en poblacions costaneres més petites. La taula fou moderada per Olena Tokarenko, membre de la Junta Directiva de l’AAT, i Esther Torrent, presidenta d’ATA Girona.
Del Amo va defensar l’autonomia municipal a l’hora de decidir quina quantitat d’habitatges d’ús turístic han de tindre els municipis, que en el cas de l’Ametlla de Mar són actualment 1.911 i que amb l’aplicació del Decret Llei 3/2023, s’haurà de reduir en un 62%, deixant-los en 740, fet que influirà negativament, no només en la manca d’ingressos de les famílies, sinó en la reducció de turistes i, per tant, directament en els ingressos dels sectors comercials, restauració o serveis turístics.
Cal recordar que aquest Decret Llei va ser aprovat l’any 2023 pel govern de la Generalitat, que va imposar una moratòria a l’hora d’atorgar llicències noves i va donar un termini de cinc anys per adoptar les mesures de reducció del nombre d’HUTs, tot i que se’n desconeixen els criteris amb què s’ha d’aplicar.
En la recta final de la jornada, es va presentar el Registre Únic d’Arrendaments i la Finestreta Única Digital d’Arrendaments, una eina que busca aportar més transparència i control sobre els HUTs. Aquesta iniciativa va generar expectació entre els assistents, ja que podria marcar un abans i un després en la gestió del sector.
Les jornades es va tancar amb la intervenció de Cristina Lagé, directora general de Turisme i amb un espai de networking on els participants van poder intercanviar impressions i establir contactes professionals.