L’Associació Nuclear Ascó Vandellòs II farà els tràmits per continuar operant els tres reactors nuclears més enllà de la data d’aturada prevista

L’ANAV buscarà obtenir una nova autorització d’explotació dels tres reactors nuclears més enllà de la data d’aturada prevista pel govern espanyol, entre 2030 i 2035.

Abans, però, la companyia té posada la mirada al 2027, quan haurien d’estar enllestits els nous Magatzems Temporals Individualitzats (MTI) que han de permetre a les centrals poder seguir guardant el combustible utilitzat abans d’esgotar la capacitat d’emmagatzematge actual. Si no, s’hauria d’aturar la producció.

La central d’Ascó I celebra enguany els seus 40 anys de posada en funcionament. El director general d’ANAV, Paulo Santos, va assegurar que està capacitada per operar 40 anys més i que des de la companyia veuen vida més enllà del calendari de tancament. El pla d’energia i clima diu que s’han de tancar totes les nuclears de l’Estat entre el 2027 i el 2035.

Amb tot, ha reconegut que ara com ara únicament és un desig, si bé ha manifestat tenir esperança en què seran capaços d’assolir més anys de funcionament. Paulo Santos és el director General d’ANAV.

Santos també ha ressaltat que entre els tres reactors han generat el 59,6% de l’energia elèctrica produïda a Catalunya el 2023.

Perquè les centrals catalanes puguin completar el cicle de vida programat per l’Estat caldrà que es construeixin dos nous Magatzems Temporals Individualitzats (MTI). La primera necessitat és tenir un MTI operatiu a Vandellòs II l’abril del 2027 per continuar operant i un segon a Ascó l’octubre del 2027. En aquest sentit, ha concretat que a l’MTI que hi ha operatiu a Ascó I ja té setze de les divuit posicions possibles ocupades, mentre que el d’Ascó II en té quinze de divuit.