Els pescadors de l’arrossegament comencen la temporada amb més captures i millors preus que l’any passat

Des de la Confraria de Pescadors es fa un balanç molt positiu de l’inici de la temporada, després de l’aturada biològica.

Després dels dos mesos i mig d’aturada biològica, el sector de l’arrossegament ha iniciat la temporada amb un augment del 15 % en les captures respecte a l’any passat. La mitjana de captures diàries és de 7.000 kg. A més, majoritàriament els preus són alts, sobretot en espècies com el lluç, el sorell o la peluda.

L’estiu ha començat bé pels pescadors de les setze barques d’arrossegament del Port de la Cala. Les xifres parlen per si soles i és que des de l’1 de juliol, s’han subhastat fins a 15.000 kg de moll, 10.000 kg de lluç i 13.000 kg de canana. De fet, aquestes són les espècies més capturades fins ara, com també la peluda i el cranc, arribant a subhastar-se fins a 4.000 i 3.000 kg, respectivament.

L’any passat l’espècie més capturada ja va ser el moll, però sí que s’ha notat un augment del lluç, la canana i el sorell. De fet, el lluç era una espècie que havia disminuït notablement els darrers anys i enguany, sembla que es torna a agafar amb quantitat, si més no així ha estat les primeres setmanes de juliol. L’espècie sol ser un indicador del peix blau i coincideix que també està sent bona temporada pel sector de la llum.

Pel que fa als preus són alts, com ja és habitual a l’estiu, i han augmentat en espècies com el lluç, que segons la mida, es ven entre 8-14 €/kg de mitjana, el sorell petit està a uns 5 €/kg, la peluda grossa a 14 €/kg. També la mollera grossa va a 8 €/kg, mentre que el peix de bullir a uns 3 €/kg o el calamantxí, que també ha augmentat de preu, a 80 €/kg.

El preu del moll és similar a l’any passat; el gros es ven a uns 7,5 €/kg i el fadrí a 9,5 €/kg, mentre que la canana ha disminuït de preu, ja que l’any passat es va arribar a vendre a 7 € i enguany s’ha arribat a vendre a 2,5 € o fins i tot, de la mida menuda se n’ha retirat alguna caixa.

Tot i així, els pescadors apunten que el juliol, des que els de la província de Castelló van a pescar, no sol ser excepcional en preus; anys enrere feien veda al juliol i agost i ara ho fan, agost i setembre.

En general però, des de la Confraria de Pescadors del municipi s’ha fet un balanç molt positiu, d’aquests primers dies d’activitat pesquera. “Hi ha més peix i millors preus amb una barca menys que l’any passat, de fet a l’inici de l’estiu passat arribàvem als 6.000 kg justos de peix subhastat i ara, fem 7.000 kg” apunta el subhastador de la Confraria, Joan Ramon Llambrich.

Les bones xifres són fruit de la tasca ben feta dels pescadors davant mesures de sostenibilitat com l’aturada biològica, tot i que el sector continua pensant que l’administració de l’Estat no creu en ells. En aquest sentit, els pescadors continuen reclamant més credibilitat i més representativitat, al govern de l’Estat, a l’hora d’elaborar les lleis, per fer mesures que tinguin sentit. Així ho ha explicat el patró major de la Confraria, Miquel Brull.

Amb tot, la previsió és que la temporada d’estiu sigui positiva pel sector i esperen que es mantingui durant tot l’any.