El conseller Ordeig visita l’Escola de Capacitació Nauticopesquera a l’Ametlla de Mar

L’objectiu principal de la visita va ser donar suport al centre de formació i titulació, que innova i vetlla per la professionalització i capacitació del sector agroalimentari.

Divendres passat, el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Oscar Ordeig, es va desplaçar a l’Ametlla de Mar per visitar l’Escola de Capacitació Nauticopesquera de Catalunya. Ordeig va donar tot el suport a aquest centre de formació i titulació, que innova i vetlla per la professionalització i capacitació del sector agroalimentari.

Aprofitant la reunió amb representants de les confraries de pescadors per valorar l’impacte econòmic de l’acord europeu sobre la pesca de 2025, que es va dur a terme a la Ràpita, Ordeig va fer parada a la població per visitar l’Escola i posar en valor la feina que fa l’equip del centre i el conjunt del sector.

El conseller va assegurar que es mobilitzaran els recursos necessaris perquè els joves vinguin a estudiar continguts i titulacions de l’àmbit pesquer i en relació amb l’acord, el conseller va reiterar “el suport total del Govern de Catalunya al sector en aquests moments difícils”.

Un dels reptes del centre és la innovació i l’aposta per la millora dels simuladors d’última tecnologia. A més també cal despertar els talents dels joves, perquè es formin en la nàuticopesquera; un sector viable, de futur i d’un gran valor patrimonial.

Ordeig va parlar d’una estratègia de suport a tot el sector, que passa per consumir peix, valorar els professionals i formar-los en aquest centre de formació de referència, no només de l’estat sinó també a nivell europeu.

La visita també va comptar amb la presència del director de Política Marítima i Pesca Sostenible, Antoni Espanya, l’alcaldessa del municipi, Eva del Amo i el regidor de Pesca, Xavier de la Fuente.

Per altra banda, a la reunió amb les confraries, el conseller va posar l’accent en el fet que el sector fa temps que treballa en la línia de les mesures proposades: “Una bona part de les mesures de compensació que planteja Europa ja s’estan aplicant. La pesca catalana ha fet els deures.”

A Catalunya, d’una manera global en tota la flota, es fa tancament del calador a partir de 800 metres, es duen a terme vedes biològiques que impliquen el tancament temporal de quatre setmanes consecutives (caldrà ajustar el calendari) i s’han establert 500 km² de costa tancats a l’activitat per recuperar les poblacions.

De manera parcial, hi ha flota que ja porta selectivitat. A Catalunya, 28 embarcacions duen malla de 45 mm; 20, malla de 50 mm, i 37, portes voladores. Això representa el 82%, 87% i 31% de la flota espanyola que ha adoptat aquestes mesures.

Respecte de les 197 embarcacions catalanes d’arrossegament, el 14% tenen xarxes amb selectivitat de 45 mm; el 10%, de 50 mm, i el 19% disposen de portes voladores.