Aquest any s’ha avançat l’arribada del brom que dificulta la pesquera.
El sector pesquer de l’encerclament ha fet un balanç negatiu de les primeres setmanes de pesca després de l’aturada biològica de dos mesos. A la manca de captures i el mal temps, s’ha afegit l’avançament del brom que s’enganxa a les xarxes i en dificulta la pesquera.
El passat dia 20 de febrer les barques de l’encerclament van sortir a la mar després d’una aturada biològica de dos mesos, que les va tenir amarrades a port des del 20 de desembre. Després dels primers vint dies d’activitat, el balanç que en fa el sector a la costa tarragonina és negatiu per diversos factors. En primer lloc, les captures han estat minses i no s’ha capturat el peix que s’esperava. En segon lloc, les condicions meteorològiques de la setmana passada, van fer que pràcticament no es pogués pescar. I finalment, aquest any s’ha avançat l’arribada del brom, que dificulta la pesquera.
Miquel Brull és el Patró Major de la Confraria de Pescadors de l’Ametlla de Mar i armador d’una de les dues barques d’encerclament de la Cala.
El brom o llapó com es coneix en alguns indrets, és un fenomen natural que genera la mor de fitoplàncton i provoca problemes per a la pesca, ja que pel seu caràcter gelatinós s’enganxa a les xarxes, les degrada i fins i tot pot suposar un perill per a la navegació en cas de grans acumulacions. Cíclicament, apareix a la primavera, més o menys a les mateixes zones, en diferents profunditats i per motius que es desconeixen mort i surt a la superfície. En principi, triga entre 6 i 7 dies a degradar-se i no és perillós per als banyistes.
Quant al peix capturat durant aquestes primeres setmanes, ha estat lleugerament més seitó que sardina, i tant la sardina com el seitó han estat de mida normal i prou comercial. L’acord comercial que té el sector a la província de Tarragona amb Mercadona, fa que com el volum de captures no afecti el preu final del peix blau.